Риба тон с хумус, патладжан и чери домати


Съставки
2 консерви от 80 грама Rio Mare риба тон в маслиново масло Extra Virgin
250 г сварен нахут
2 супени лъжици сусам
4 кубчета лед
1 лайм
50 г маслиново масло Extra Virgin
1 голям патладжан
200 г червени, жълти и зелени домати
шепа босилек
1 скилидка чесън
сол
Stampa Ricetta

Начин на приготвяне
1. Нарежете патладжана на ивици и го сложете в незалепващ тиган с 30 г от маслиновото масло и скилидката небелен и леко пресован чесън, добавете сол на вкус и запържете до златисто.
2. Смелете фино сусама в блендер, добавете нахута, кубчетата лед, малко сол и сока от изцедения лайм. Разбийте всички съставки заедно, докато получите плътен хумус. Добавете и малко вода, ако желаете хумусът да има по-кремообразна консистенция.
3. Нарежете доматите и ги овкусете със сол и с останалото маслиново масло.
4. Поставете хумуса в центъра на чинията, а върху него аранжирайте рибата, като полеете с част от маслиновото масло на самата консерва. Гарнирайте с патладжаните, доматите и босилека. Сервирайте с плосък хляб (пита, пиадина или тортила) и резенчета лайм.